Advies over douchecabines

Ben je op zoek naar een mooie douchecabine? Er is enorm veel keus op dit gebied! Denk maar aan alle verschillende vormen, designs en formaten, je kunt alle kanten op. Dit maakt het vaak ook lastig om een goede keuze te maken. Want hoe weet je nu welke vorm er het beste in jouw badkamer past? Of welke mogelijkheden er allemaal zijn? Wij helpen je hier graag bij! Lees hieronder onze adviezen of bekijk direct onze douchecabines.

We helpen je graag een handje!

Er komt veel kijken bij het uitzoeken van een douchecabine. Er zijn douchecabines in alle soorten, maten en vormen. Om je een handje te helpen hebben wij een keuzehulp voor je klaar staan. De keuzehulp neemt je stap voor stap mee tot je een overzicht krijgt van alle douchecabines die aan jouw wensen voldoen.

1. Welke vorm douchecabine past het beste in jouw badkamer?

Als eerste is het slim om na te denken over de vorm van de douchecabine. Wij zetten drie mogelijkheden voor je op een rijtje:

Vierkante en rechthoekige douchecabine

Vierkant en rechthoek

Een vierkantige of rechthoekige douche ziet er erg strak en modern uit. Daarbij biedt de vorm vaak meer bewegingsruimte dan een vijfhoekige of kwartronde cabine. Afhankelijk van je voorkeur en de beschikbare ruimte bepaal je dan het formaat en type deur, waarbij je zelfs nog keuze hebt uit een deur aan zowel één als zijdes van de cabine.

Rechthoekige douchecabines
Kwartronde douchecabines

Kwartrond

Een kwartronde douchecabine is een goede keuze wanneer je beperktere ruimte hebt. Dankzij de afgeronde hoek neemt de douche namelijk minder plek in beslag dan een rechte hoek. Dit terwijl je in de douche zelf genoeg ruimte hebt. Bovendien is een kwartronde douche vaak voorzien van twee deuren wat zorgt voor een ruime instap.

Kwartronde douchecabines
Vijfhoekige douchecabines

Vijfhoek

Ten opzichte van een vierkante en kwartronde douchecabine, neemt een vijfhoekige douchecabine het minste ruimte in beslag. Dit is dus ideaal wanneer je een kleine badkamer hebt. Daarnaast is dit type vaak voorzien van twee deuren en dus een ruime instap. Dit kan handig zijn voor mensen die minder goed ter been zijn.

Vijfhoekige douchecabines

2. Welk type instap vind jij handig?

De vorm van de douchecabine bepaalt vaak ook het type instap. Zo kun je kiezen uit een hoekinstap of een zij-instap:

Douchecabine met hoekinstap

Hoekinstap

Een hoekinstap bestaat over het algemeen uit twee deuren die in een hoek met elkaar verbonden staan. Aan beide zijdes van de cabine heb je dus een deur. Hierdoor is de instap heel ruim, wat handig kan zijn voor mensen die slechter te been zijn. Dit type zie je ook bijna altijd bij een kwartronde of vijfhoekige cabine.

Douchecabine met zij-instap

Zij-instap

Een zij-instap biedt toegang via een enkele deur aan één zijkant van de douche. Dit kan handig zijn in smalle badkamers of wanneer de douchecabine bijvoorbeeld direct naast het bad of een ander meubel geplaatst wordt. De instapbreedte van een cabine met zij-instap is over het algemeen iets kleiner dan bij een hoekinstap.

Extra handig! Heb je kinderen die je moet helpen tijdens het douchen? Kies dan voor een hoekinstap met twee wegklapbare deuren zodat je alle ruimte hebt.

3. Welk type deur kies je?

Nadat je de soort instap van de douchecabine hebt bepaald, is het tijd om na te gaan denken over het type deur. Er zijn namelijk verschillende deuren waaruit je kunt kiezen:

Douche draaideur

Draaideuren

Een draaideur is een veelvoorkomende douchedeur. Deze deur draait naar buiten (en/of binnen) en neemt daardoor draairuimte in beslag. Let daarom goed op of je hiervoor voldoende ruimte hebt, zodat de deur niet tegen bijvoorbeeld je meubel aanstoot. Dit type deur is relatief goedkoper dan andere douchedeuren.

Alle draaideuren
Douche schuifdeur

Schuifdeuren

Het grootste voordeel van een tweedelige schuifdeur is dat deze helemaal geen loopruimte rondom de cabine in beslag neemt. Een tweedelige schuifdeur bestaat namelijk uit een deur die over een vaste wand schuift. Let wel op dat je hiervoor dus een relatief brede doucheruimte nodig hebt, omdat de deur uit meerdere delen naast elkaar bestaat.

Alle schuifdeuren
Douche pendeldeur

Pendeldeuren

Een pendeldeur bestaat uit twee deuren die in de meeste gevallen naar zowel buiten als binnen kunnen draaien. Omdat een pendeldeur twee kleinere openslaande deuren heeft, neemt dit type deur minder draairuimte in beslag dan een enkele draaideur, maar wel meer ruimte dan een schuifdeur.

Alle pendeldeuren
Douche vouwdeuren

Vouwdeuren

Bij deze deur "vouwen" meerdere panelen als een harmonica in elkaar tijdens het openen. Dit voorkomt een flinke uitzwaai van de deur de badkamer in, waardoor het erg geschikt is voor kleine badkamers. Houd er wel rekening mee dat de cabine iets krapper wordt wanneer je de deur opent of sluit.

Alle vouwdeuren

4. Welk formaat past in jouw badkamer?

Douchecabines zijn verkrijgbaar in diverse maten. Afhankelijk van de grootte van je badkamer maak je hierin een passende keuze. Denk daarbij ook goed na over hoeveel ruimte je wilt in de douche. Daarnaast is het van belang dat je goed kijkt naar de stelmaat van de douchecabine. De stelmaat vangt d.m.v. het profiel eventuele verschillen in de muur op. Zo is een douchewand van 120 cm met een stelmaat van 116-118 cm uit te stellen van 116 tot 118 cm (dus niet tot de aangegeven 120 cm). Ook bij het uitzoeken van de douchebak moet je goed naar de maatvoeringen kijken. Zo geldt dat het stelbereik van de douchecabine binnen de douchebak moet passen. Een douchebak hoort namelijk altijd groter te zijn dan de douchecabine.

Tip! Op deze adviespagina over stelmaten vind je extra uitleg.

5. Welk glas in de cabine?

Douchecabines zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Maar heb je ook al eens bewust stilgestaan bij het glas? Welk type, kleur of bewerking van het glas past bij de stijl die jij voor ogen hebt of juist het onderhoudsgemak dat jij misschien hoog op je lijst hebt staan?

Het type glas

Vrijwel al onze douchecabines zijn gemaakt van veiligheidsglas. Veiligheidsglas is gehard glas met een grotere buigsterkte dan normaal glas. Hierdoor is het zeer solide en kan het erg goed tegen een stootje. De kans is heel erg klein dat veiligheidsglas breekt, maar mocht dit voorkomen tijdens bijvoorbeeld de montage, dan breekt het in duizenden kleine stukken in plaats van splinters zoals dat bij echt glas het geval zou zijn. Hierdoor is de kans op verwondingen aanzienlijk klein. Natuurlijk heb je daarnaast nog keuze uit verschillende kleuren en bewerkingen van het glas. Deze zijn grofweg onder te verdelen in de volgende categorieën. Welke heeft jouw voorkeur?

Extra schoonmaakgemak! Kies voor een douchecabine met antikalkbehandeling. Hierdoor zullen de waterdruppels en oliën als pareltjes naar beneden glijden zodat kalk zich minder snel hecht aan het oppervlak.

6. Maak je douchecabine compleet

Met alleen de douchecabine is je douche nog niet compleet. Je zult daarna ook na moeten denken over de volgende onderdelen:

Doucheset

Doucheset

Om lekker te kunnen douchen, is het belangrijk dat je een fijne (regen)doucheset uitkiest. Deze bestaat uit een thermostaatkraan, handdouche en/of hoofddouche.

Alle douchesets Alle regendouches
Douchevloer

Douchebak of -vloer

Een mooie douchebak of -vloer maakt je inloopdouche helemaal compleet. Of plaats dezelfde badkamertegels in de douche als deze daarvoor geschikt zijn.

Douchebakken Douchevloeren
Douche afvoer

Afvoer

Plaats je de douchewand op je tegelvloer? Om al het water goed af te voeren heb je ook een geschikte afvoer nodig: een doucheput of een strak ogende douchegoot.

Alle doucheputten Alle douchegoten

Tip: Ben je slecht ter been? Schaf dan ook een douchezitje aan. Tijdens het douchen kun je comfortabel zitten.

7. Nog vragen? Bel voor advies!

Twijfel je of een bepaald formaat in je badkamer past? Weet je niet goed of de douchecabine op je douchebak past? Bel ons dan gerust voor advies! Onze specialisten weten alles over sanitair en helpen je graag vrijblijvend.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de afmetingen van een standaard douchecabine?

Er is geen standaardafmeting voor douchecabines. De afmetingen kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant en het model. Over het algemeen variëren douchecabines in grootte van ongeveer 80 x 80 cm tot 120 x 90 cm.

Kan ik een douchecabine zelf installeren?

Het is mogelijk om een douchecabine zelf te installeren, maar het kan een uitdagende klus zijn die specifieke vaardigheden en gereedschappen vereist. Als je geen ervaring hebt met het installeren van douchecabines, is het raadzaam om een professional in te huren om het voor je te doen.

Moet ik mijn douchecabine schoonmaken en zo ja, hoe vaak?

Ja, je moet je douchecabine regelmatig schoonmaken om schimmel en bacteriën te voorkomen en om de levensduur van de cabine te verlengen. Hoe vaak je de douchecabine moet schoonmaken, hangt af van hoe vaak je hem gebruikt en hoe vuil hij wordt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de cabine minstens één keer per week schoon te maken.

Hoe voorkom ik kalk op mijn douchecabine?

Het voorkomen van kalkaanslag op je douchecabine kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om het te verminderen. Hier zijn enkele tips om kalkaanslag op je douchecabine te voorkomen:

  • Antikalkbehandeling: neem een douchecabine met een antikalkbehandeling. Een antikalkbehandeling zorgt ervoor dat vuil en kalk zich minder goed aan aan het glas van de douchewand kunnen hechten. Dit geeft extra schoonmaakgemak en houdt het glas extra lang mooi.
  • Gebruik een waterontharder: een waterontharder kan helpen om de hechting van mineralen in je water te verminderen, waardoor er minder kalkaanslag op je douchecabine ontstaat. Bij Saniweb verkopen wij het Nocalc systeem. Neem eens een kijkje en laat je informeren.
  • Droog je douchecabine na gebruik: droog de deuren en wanden van je douchecabine na elk gebruik af met een trekker en/of zachte doek om te voorkomen dat er water achterblijft dat kalkaanslag kan veroorzaken.